Når vi taler om bæredygtighed, handler det ikke kun om at køre elbil eller genbruge vores plastik. Det handler også om de valg, vi træffer med indkøbskurven. Ved at vælge gode fødevarer og drikkevarer, der er produceret med omtanke for miljøet, kan vi også som gastromænd og -kvinder spille en aktiv rolle i at beskytte naturen. Det gælder fx de italienske specialiteter som rødvin fra Barbera d’Asti, mousserende vin fra Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG og den fine Roccaverano DOP-ost. Vinene kender du måske for deres smag og kvalitet, men kendte du deres engagement i bæredygtighed?  Osten vender vi tilbage til.

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG: Bæredygtighed fra drue til flaske

I de seneste år har producenterne fra Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG sat en klar kurs mod en bæredygtig produktion. ”Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG”, der er et af de højeste kvalitetsmærker for Prosecco, betyder ikke kun, at du får de bedste bobler fra området, men også at den er fremstillet på en måde, der respekterer miljøet. Vinbønderne her bruger moderne teknologier og teknikker til at reducere deres miljøpåvirkning, bl.a. ved at spare på vand, reducere brugen af sprøjtemidler og beskytte biodiversiteten​.

Regionen arbejder  også aktivt på at bevare det landskab, der har været vinmarker i generationer. Så ikke nok med at svigermor begejstres over de milde boblevine, du skænker hende,  du kan også glæde dig over at du støtter en produktion, der har fokus på både kvalitet og bæredygtighed​.

Barbera d’Asti: Klimaændringer kræver handling

Lidt længere vestpå, i Piemonte, finder vi en anden perle i vinverdenen – Barbera d’Asti, den alsidige italienske rødvin, der bl.a. er en fremragende ”pastaskubber”, især til en dansk version af en italiensk ragú; ”pasta med kødsovs”. Men hvad du  måske ikke ved, er, at vinproducenterne i dette område også går forrest, når det kommer til at tackle klimaudfordringerne?

Barbera d’Asti producenterne har iværksat projekter som Ageba, hvor de genopretter gamle druesorter, der, ironisk nok,  er bedre tilpasset klimaændringerne. Det er stadig barberadruer, men man leder efter gamle stokke, fra før kloning begyndte, og laver en forsøgsmark til senere evaluering.  De eksperimenterer også med at bruge mindre vand og færre kemikalier, hvilket både beskytter miljøet og sikrer en højere kvalitet i vinene​. Derudover arbejder mange vingårde med økologisk landbrug og har opnået certificeringer som ISO 14001, der garanterer en miljøvenlig produktion​. En vin-winwin, som vi siger. Så når du vælger en flaske barbera d’Asti til din hjemmelavede pasta med masser af æggeblommer (som i Piemonte), bidrager du samtidigt til bevarelsen af lokale traditioner og til en mere bæredygtig fremtid for vinindustrien. Jamen altså, hvad mere kan man ønske sig?

Roccaverano DOP: En ost med omtanke

Men bæredygtig produktion handler ikke kun om vin. Der skal også ost til. I Piemonte produceres en unik ost, Roccaverano DOP, som er kendt for både sin smag og sin traditionelle fremstillingsmetode. Det anerkendte DOP-certifikat sikrer, at den er produceret i et bestemt område og efter traditionelle metoder, der også beskytter miljøet​.

Roccaverano DOP bliver fremstillet af mælk fra lokale geder, som græsser på naturlige marker. Disse marker bliver ikke sprøjtet med kemikalier, og gedernes frie tøffen rundt og afgræsning  i området bidrager til at bevare biodiversiteten i området. Produktionen af denne ost er derfor et eksempel på, hvordan små landbrug kan levere kvalitetsfødevarer på en bæredygtig måde. Når du vælger denne ost, vælger du et produkt, der er tæt forbundet med dets natur, kultur og bæredygtige metoder. Måske finder du den ikke i hos din lokale ostemand, men så guffer du bare løs af den på næste vintur til Piemonte og bliver således glad, småbuttet og miljøforkæmper på en og samme tid. ”Say cheese!”

Bæredygtighed i indkøbskurven: Hvordan du kan bidrage?

Som forbruger kan du altså nemt tænke bæredygtighed ind i din dagligdag, blot ved at vælge produkter som disse – sprøde Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG -bobler, barbera d’Asti og Roccaverano DOP ost. Og kig gerne generelt efter mærker som DOP og DOCG, så ved du, at du får fødevarer og drikkevarer, der er fremstillet med omtanke for både miljøet og  lokalsamfund. Disse mærker sikrer ikke kun høj kvalitet, men også at produktionen er i overensstemmelse med strenge regler for bæredygtighed​.

Du støtter de lokale landmænd og producenter, der arbejder hårdt for at bevare deres traditioner og beskytte naturen. Du kan altså hamre vin ned og lynfortære et stort stykke ost med god samvittighed, velvidende at du bidrager til en grønnere fremtid. Lille ændring, stor effekt.

Læs mere om projektet her: https://www.bornsustainable.eu/da/

Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor.

#EnjoyItsFromEurope  

#BornSustainable

#ConsorzioBarberadAstieViniDelMonferrato (eng: same)

#BarberadAsti #ViniDelMonferrato (eng: #MonferratoWines)

#ConeglianoValdobbiadene

#ProseccoSuperiore

#RoccaveranoDOP

Official Accounts

Instagram: @consorziobarberaastimonferrato @proseccocv @roccaveranodop

Facebook: @Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato  @ConeglianoValdobbiadeneProseccoDocg @Consorzio per la Tutela del Formaggio “Roccaverano DOP