

Nede i Piemonte…du ved, der hvor dine yndlingsvine måske kommer fra, er der mange andre delikatesser. Det kunne fx være hvide trøfler og skønne, ristede hasselnødder, men der laves også mange forskellige oste.

I provinserne Alessandria og Asti (som du også kender fra barbera-rødvinene) laves osten Roccaverano DOP. En herlig og cremet ost lavet på råmælk fra geder. DOP-mærkningen, som er en oprindelsesbetegnelse, der på dansk hedder BOB (”Beskyttet Oprindelsesbetegnelse”) er både en garanti for ostens kvalitet, men også for en bæredygtig produktion. Det betyder bl.a. at 80 procent af gedernes foder skal komme fra lokalområdet. Det er ikke så svært, da gederne det meste af året græsser i det fri på lokale marker og enge og de skal således kun i begrænset omfang, fx om vinteren leve af købt foder. Gedernes afgræsning af områderne er med til at øge biodiversiteten og sjældent på bekostning af landbrugsjord, da man kan have gederne gående på områder, der fx er for stejle eller besværlige at dyrke.

Osten laves på traditionel vis med gamle metoder som dermed holdes i live og kan overleveres mellem generationerne. Gederne indtager bl.a. vilde planter og krydderurter og det sætter naturligvis sit præg på mælken, der får en helt særegen duft og smag og dermed gør osten unik. Det udnytter vi her i en skøn opskrift på risotto, hvor vi komplimenterer ostens fine smag med masser af friske urter. Her kan du bruge mange forskellige. Persille, salvie, basilikum, rosmarin, kørvel, oregano, merian ja, endog spæde brændenældeblade, hvis det er forår. Bruger du nælder, skal de afklippede blade blancheres i kogende vand 1 minuts tid inden de kommer i isvand. Så er giften neutraliseret og du kan hakke dem som enhver anden urt. Risotto er hurtig og lækker mad og med brugen af en bæredygtigt produceret ost er den tilmed krydret med god samvittighed.

Ingredienser
- 400 gr ris fx. Carnaroli eller Arborio
- 1 stort skalotteløg
- 2 dl blandede friske urter
- 180 gr Roccaverano DOP ost
- 75 gr smør
- 100 gr parmesan
- 1,5 dl hvidvin
- olivenolie
- revet skal fra en citron
- 1 liter bouillon hønse- eller grøntsags- og gerne hjemmelavet
Sådan gør du
- Hak løget og steg det blankt i olivenolie
- Tilsæt risene og rør godt rundt indtil risene har fået varme
- Tilsæt hvidvinen og reducér tilden er næsten væk
- Tilsæt bouillon så risene er akkurat dækket, tilføj så resten af vædenlidt ad gangen mens du lejlighedsvis rører rundt
- Risottoen skal småkoge i 12-14 minutter
- Når risene er næsten færdigkogte, tilsætter du de hakkede urter og vender det godt sammen (gem lidt af urterne til servering)
- Når risene er færdige tages risottoen af varmen og der tilsættes Roccaverano i tern, parmesan og smør
- Rør ost og smør godt rundt, så varmen kan smelte det hele, tilsæt så revet citronskal og smag til med salt og peber
- Konsistensen skal være cremet og let flydende
- Drys med lidt friske urter på toppen
Finansieret af Den Europæiske Union. De synspunkter og holdninger, der kommer til udtryk her, er udelukkende afsenderens/afsendernes og er ikke udtryk for Den Europæiske Unions eller Det Europæiske Forvaltningsorgans for Forskning (REA)’s officielle holdning. Hverken Den Europæiske Union eller den tildelende myndighed kan holdes ansvarlige herfor.

#EnjoyItsFromEurope
#BornSustainable
#ConsorzioBarberadAstieViniDelMonferrato (eng: same)
#BarberadAsti #ViniDelMonferrato (eng: #MonferratoWines)
#ConeglianoValdobbiadene
#ProseccoSuperiore
#RoccaveranoDOP
Official Accounts
Instagram: @consorziobarberaastimonferrato @proseccocv @roccaveranodop
Facebook: @Consorzio Barbera d’Asti e Vini del Monferrato @ConeglianoValdobbiadeneProseccoDocg @Consorzio per la Tutela del Formaggio “Roccaverano DOP“